Före och efter. Ser ditt systemstöd ut så här? Då kan det vara läge att överväga ett molnbaserat affärssystem.
Varje företag har sina unika behov och förutsättningar, och det finns ingen specifik signal som säger exakt när det är dags att byta ERP-system. Men företag som skulle behöva ett nytt affärssystem stöter ofta på liknande utmaningar. Till exempel kan ekonomiska avstämningar ta lång tid, försäljningsprognoser kanske baseras mer på gissningar än på data, lagerhanteringen kan vara rörig, och kundnöjdheten kan sjunka.
Här är fem tecken som kan hjälpa dig att avgöra om ditt företag är redo för ett nytt ERP-system.
1. Flera olika system används för olika processer
Använder ekonomiavdelningen, säljavdelningen, lagret och andra delar av verksamheten sina egna system? När olika avdelningar arbetar i separata system kan det skapa ineffektivitet och störa arbetsflödet. Ett modernt, integrerat ERP-system samlar alla affärsprocesser på en och samma plattform, där alla avdelningar arbetar utifrån samma databas. Detta skapar en enhetlig struktur och underlättar samarbetet.
2. Svårt att få tillgång till affärsinformation
Hur enkelt kan du få svar på frågor som: Vad är din försäljningsmarginal? Hur många beställningar hanteras dagligen i genomsnitt? Vad är den totala försäljningen hittills, eller nettovinsten? Om ditt företag förlitar sig på separata system och manuella kalkylblad kan det vara tidskrävande att ta fram dessa nyckeltal. Ett modernt ERP-system ger en tydlig vy över verksamheten med hjälp av realtidsdata som förenklar och snabbar upp beslutsfattandet.
3. Långsamma och komplexa bokföringsprocesser
Ekonomiavdelningen är ofta den första som märker behovet av ett nytt affärssystem. Om fakturor och försäljningsorder fortfarande hanteras i olika system, eller om många processer är repetitiva och kräver manuell inmatning, kan det ta tid och resurser att få ekonomin att stämma. Ett modernt, integrerat ERP-system kan göra hela skillnaden genom att det automatiserar och effektiviserar ekonomiprocesserna.
4. Försäljning och kundupplevelse påverkas negativt
Om försäljning, lager och kunddata hanteras i separata system kan det påverka kundnöjdheten negativt. Om en kund ringer för att få information om en beställning men medarbetarna inte kan ge ett tydligt svar – kanske för att de inte ser om varan finns i lager eller har skickats – kan det skada företagets rykte. Ett modernt ERP-system ger en samlad vy över kund- och orderdata, vilket förbättrar både kundupplevelsen och den interna effektiviteten.
5. IT-miljön är för komplex och tidskrävande
Att anpassa, integrera och underhålla flera system med ständiga uppdateringar och patchar kan vara både tidskrävande och kostsamt. Att lägga till ännu ett system ovanpå en redan komplicerad struktur skapar ofta mer komplexitet och ökar belastningen på IT-avdelningen. Ett modernt, integrerat ERP-system kan istället ge den flexibilitet och skalbarhet som krävs för att snabbt anpassa sig till nya affärsbehov och minska trycket på kritiska resurser.
Genom att identifiera dessa, eller liknande, kritiska varningssignaler kan ni agera i tid och investera i ett modernt ERP-system. Det kan stärka företagets effektivitet och tillväxt, samt öka både kund- och medarbetarnöjdheten – vilket ger er en konkurrensfördel på marknaden.
xperitus är experter på affärssystem. Välkommen att kontakta oss för att veta mer om affärssystem och hur vi kan hjälpa just ert företag. Boka en kostnadsfri konsultation redan idag!