Skip to content
Svenska – Sverige

Så kan automatisering hjälpa dig att effektivisera din verksamhet

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
10 ekonomiprocesser att automatisera

När fler processer automatiseras skiftar arbetet inom redovisning och ekonomi från reaktiva och transaktionsuppgifter till proaktiva och analytiska. En solid, pålitlig datainfrastruktur är avgörande vilket gör att allt fler företag implementerar ett molnbaserat affärssystem som grund.

Automatisering kan kraftigt förbättra effektiviteten i din verksamhet genom att omvandla arbetsprocesser från att vara reaktiva och transaktionsbundna till proaktiva och analytiska. Detta skifte möjliggör att nyckelanvändare inom olika branscher kan fokusera mer på strategiska och analytiska uppgifter snarare än rutinmässiga och repetitiva. Men för att kunna uppnå dessa fördelar är det helt avgörande att ha en solid och pålitlig datainfrastruktur. Fler och fler företag väljer att implementera ett molnbaserat affärssystem som en grund för sin automatisering, vilket ytterligare stärker dataintegriteten och tillgängligheten.

Automatisering, särskilt inom områden som redovisning och ekonomi, bidrar till att minska tidskrävande manuella processer och minimera fel. Genom att införa automatiserade processer kan företag avsevärt förbättra kvaliteten och reducera tid. Detta leder till snabbare och mer tillförlitlig data, samt ett mer effektivt användande av resurser.

10 ekonomiprocesser att automatisera

Här är tio nyckelområden att fokusera på för att automatisera ekonomiprocesser och realisera fördelarna:

  1. Dataregistrering: Automatisering av dataregistrering är ofta det första steget. Detta kan inkludera import av data, reglerbaserade arbetsflöden, robotprocessautomatisering (RPA) och avancerad AI-teknik som kan läsa och bearbeta data från olika dokument.
  2. Leverantörsreskontra: Automatisering av leverantörsreskontra säkerställer att företaget betalar sina räkningar i tid och kan dra nytta av optimala betalningsvillkor. Tekniken kan matcha fakturor med stödjande dokument och kontera automatiskt, vilket drastiskt minskar manuellt arbete och felaktigheter.
  3. Kundreskontra: Fakturering är en vanlig process kunder vill automatisera. Idag finns lösningar som kan generera och skicka fakturor automatiskt, vilket minskar genomsnittlig kredittid och förbättrar kassaflödet.
  4. Utläggshantering: Automatisering av utläggshantering eliminerar pappersarbete och förbättrar insyn och kontroll över utgifter, vilket kan minska kostnader samt öka efterlevnad av företagets policyer.
  5. Inköp: Automatisering av inköpsprocessen säkerställer snabbare interna godkännanden och bättre integration mellan ekonomi- och inköpssystem, vilket förbättrar leverantörsrelationen och minskar risken för förseningar.
  6. Finansiell rapportering: Genom att automatisera stegen för att skapa finansiella rapporter kan företag producera mer exakta och trovärdiga rapporter snabbare, vilket ger bättre beslutsunderlag för interna och externa intressenter.
  7. Budgetering och prognostisering: Ett integrerat system för finansiell planering och budgetering drar nytta av aktuella data, vilket förenklar och förbättrar noggrannheten i budgetering och prognostisering.
  8. Momshantering: Automatisering av momshantering säkerställer att rätt moms beräknas och redovisas, vilket minskar risken för fel och säkerställer efterlevnad av skatteregler.
  9. Hantering av flera valutor och lokala skatteregler: Att hantera olika lokala rapporteringskrav, automatiserad valutakonvertering och skattekrav är avgörande för företag med internationell verksamhet.
  10. Konsolidering av finansiella data: Med en gemensam plattform med enhetlig datamodell kan företag konsolidera sina finansiella data från flera dotterbolag och få en total överblick över sina globala operationer.

Hur ERP adresserar dessa utmaningar

ERP-system automatiserar affärsprocesser genom att samla all information i en central databas och använder denna data för att automatisera arbetsflöden. ERP-system hjälper till att implementera och underhålla regler som säkerställer efterlevnad av juridiska och regulatoriska krav. Företag börjar ofta med att automatisera ekonomiprocesser och går sedan vidare till andra områden. En helt integrerad och modulbaserad ERP-plattform som kan stödja olika affärsfunktioner och behov är den bästa lösningen för de flesta företag.

Slutsats

Sammanfattningsvis kan automatisering hjälpa din verksamhet att bli mer effektiv genom att frigöra tid för strategiskt arbete, förbättra datakvaliteten och skapa en mer flexibel och responsiv affärsmodell. En molnbaserad ERP-plattform som NetSuite erbjuder de teknologier och verktyg som behövs för att automatisera dina ekonomiprocesser, och viktigast av allt, NetSuite har en enda källa med korrekt och uppdaterad information i realtid för att säkerställa att automatiseringen ger dig önskade affärsfördelar. Automatisering är framtiden för dina ekonomiprocesser, och genom att ta steget nu kan ditt företag inte bara minska kostnader och reducera tid utan också skala upp och växa effektivt.

 

Vi på xperitus hjälper våra kunder med systemfrågor samt i hög grad med deras process- och verksamhetsutveckling. Som partner till Oracle bidrar vi med industrikompetens och expertis kring ERP-systemet NetSuite. Vi är en strategisk partner för digital transformation, redo att stödja ditt företag genom hela resan. Har du frågor om Oracle NetSuite kan vi hjälpa dig.
 
Kontakta oss idag för att ta reda på hur vi kan hjälpa ditt företag att växa och utvecklas med rätt ERP-lösning!