Skip to content

När är Oracle NetSuite rätt val och varför? 

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
När är Oracle NetSuite rätt val och varför? 

För VD, CFO och CIO som vill öka omsättning, lönsamhet och skalbarhet

Om ni har utmaningar med skalbarhet och tillväxt, ekonomisk kontroll, lagefterlevnad, försäljning- och kundupplevelse eller ineffektiva affärsprocesser – då kan det vara dags att uppgradera till ett modernt processorienterat affärssystem, ett så kallat ERP-system. I den här bloggposten presenterar vi Oracle NetSuite och när det kan vara den ideala lösningen.

En viktig komponent i ett modernt ERP-system är möjligheten att integrera CRM (Customer Relationship Management). Genom att ha CRM inbäddat i affärssystemet kan företag effektivt hantera kundrelationer, öka försäljningen och förbättra den övergripande kundupplevelsen. Denna integrering leder till en mer sammankopplad verksamhet där alla delar av organisationen kan samarbeta smidigt.

 

Att ha ett ERP-system är nödvändigt för många företag. Numera är det inte heller bara stora företag som använder ERP-system. Även medelstora och till och med små företag implementerar affärssystem för att öka sin effektivitet, kontroll och konkurrenskraft.

Denna trend har påskyndats av de molnbaserade ERP-systemen som är flexibla, skalbara och kostnadseffektiva. Oracle NetSuite hör till de ledande lösningarna i denna kategori.

Det här är Oracle NetSuite  

NetSuite är ett molnbaserat ERP-system från Oracle. Det används av företag i olika storlek och branscher, till exempel inom tillverkning, detaljhandel, distribution och i tjänstesektorn. 

De olika modulerna i NetSuite hjälper företag att effektivisera sina affärsprocesser och minska sina kostnader. Systemet ger också god insyn i verksamheten, vilket i sin tur gör det enklare att fatta välgrundade beslut och effektivt hantera sina resurser. 

Modulerna är fullständigt integrerade så att du kan hantera alla processer från en och samma plattform. Du kan konfigurera systemet så att det passar den egna verksamhetens krav och integrera det mot tredjepartsapplikationer. 

NetSuite har inbyggda BI-komponenter (Business Intelligence) som KPI:er, rapporter och villkorsstyrda påminnelser – allt i realtid från en enhetlig databas. 

Varför NetSuite är ett av de snabbast växande ERP-systemen 

Oracle NetSuite är ett av de mest populära ERP-systemen bland medelstora företag. Med över 34 000 framgångsrika implementeringar i mer än 200 länder är det ett av de snabbast växande affärssystemen i världen. 

En stor anledning till denna popularitet är användargränssnittet. Eftersom NetSuite är utvecklat med slutanvändaren i fokus, så sjunker användartröskeln och medarbetarnas produktivitet ökar. Faktum är att NetSuites gränssnitt har satt en ny standard för moderna affärssystem. 

Att systemet är molnbaserat är en annan anledning till dess popularitet. Det gör det snabbare och enklare att implementera än traditionella ERP-system. Det gör också att systemet är kostnadseffektivt med upp till 77% lägre ”total cost of ownership” jämfört med ERP-system som implementeras på egna servrar (källa Oracle).  

Användarfördelar med NetSuites abonnemangsbaserade molnlösning 

Att NetSuite är en molnlösning med en abonnemangsbaserad licensmodell ger flera fördelar för användarna. Här är några: 

  1. Flexibilitet och skalbarhet: Företag kan enkelt justera sin prenumeration efter förändrade affärsbehov. Ni betalar för den funktionalitet ni använder. 

  1. Kostnadseffektivitet: NetSuites ”multi-tenant-architecture” (där flera kunder delar samma underliggande infrastruktur) möjliggör kostnadsbesparingar utan att kompromissa med säkerheten.  

  1. Automatiska uppgraderingar och underhåll: Som NetSuite-kund drar ni nytta av automatiska uppdateringar och slipper därmed kostsamma uppgraderingsprojekt. 

  1. Minskad IT-komplexitet: Era egna IT-resurser avlastas eftersom de inte behöver ta ansvar för underhåll av infrastruktur. 

  1. Tillgänglighet och mobilitet: Användarna kommer åt systemet via internetuppkoppling var än de befinner sig, vilket främjar distansarbete och samverkan och underlättar för företag med verksamhet på olika platser. 

  1. Organisationer som önskar integrera CRM i affärssystemet för att ha en sammanhängande kundhantering och verksamhetsöversikt. 

Affärsfördelar 

Oracle NetSuite erbjuder en svit av moduler som täcker allt från ekonomistyrning till sälj- och kundrelationshantering (CRM), lager- och orderhantering, tillverkning, logistik, inköp, HR och projektledning. 

Även om nyttan varierar mellan företag så visar färska undersökningar på betydande effektivitetsförbättringar hos företag som implementerat NetSuite. Andra fördelar inkluderar ökad omsättning, bättre insyn, minskad rapporteringstid och minimerad manuell hantering (Källa: Oracle). 

Affärsfördelar med NetSuite

Credit: Oracle 

När är NetSuite ett bra val? 

Oracle NetSuite är ofta ett bra val för organisationer som vill ha ett molnbaserat ERP-system med integrerade moduler som stödjer deras affärsprocesser. 

Här är några exempel på när NetSuite brukar passa: 

  1. Organisationer i alla storlekar och branscher som vill effektivisera sina affärsprocesser. 

  1. Startups och småföretag som söker en prisvärd och skalbar ERP-lösning som kan stödja deras tillväxt

  1. Serviceföretag med behov av effektiv projektledning och företag med en prenumerationsbaserad affärsmodell

  1. Grossister som behöver hantera lager, försäljning och supply chain. Modulerna för lagerhantering och logistik ger realtidsdata för lagerstatus, efterfrågan och produktionskapacitet, vilket hjälper distributionsföretag att optimera sin verksamhet och minska sina kostnader. 

  1. Företag med dotterbolag och verksamhet på flera platser. Systemets centraliserade plattform underlättar hanteringen av till exempel ekonomistyrning, supply chain och lager tvärs hela organisationen. 

Är NetSuite alltid det bästa valet? 

Även om NetSuite passar för många organisationer så kan unika behov kräva en lösning som är ännu mer anpassningsbar än NetSuite. 

Så är ibland fallet för företag med komplexa tillverknings- eller distributionsprocesser. Till exempel om de behöver extra noggrann planering och kontroll, använder olika tillverkningsmetoder eller har extra höga krav på sin resurshantering. 

I sådana fall utmärker sig JD Edwards EnterpriseOne, ett annat Oracle ERP-system, som ett alternativ. Det är extremt anpassningsbart och kan skräddarsys för att exakt möta organisationens specifika behov.  

Slutsats  

Sammanfattningsvis är Oracle NetSuite ett kraftfullt ERP-system som hjälper företag att effektivisera sina affärsprocesser, minska kostnaderna och aggregera meningsfull data för bättre beslutsfattande.  

Att NetSuite är molnbaserat ger fördelar i form av kostnadseffektivitet och skalbarhet och därför har NetSuite blivit ett populärt val för företag av olika storlek och i olika branscher. 

Vi vill poängtera vikten av att alltid utforska den egna organisationens krav och behov i valet av ett ERP-system. Det finns många alternativ på marknaden idag och med tanke på ERP-systemets centrala roll i verksamheten, så är det ett väldigt viktigt beslut. 

Vi på xperitus har gjort åtskilliga implementeringar av Oracle NetSuite och JD Edwards EnterpriseOne. Vi hjälper våra kunder med systemfrågor men också i hög grad med deras process- och verksamhetsutveckling. Dessutom bistår vi företag som ska välja ERP-system. Har du frågor om NetSuite och/eller JD Edwards så kan vi hjälpa dig.