Skip to content

En 6-punktsjämförelse av ERP-lösningar: Moln eller Hybrid

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
En 6-punktsjämförelse av ERP-lösningar: Moln eller Hybrid

I takt med att företag fortsätter att transformeras digitalt, blir ERP-system (Enterprise Resource Planning) allt viktigare som verktyg. En viktig fråga i valet av ERP-system är huruvida man ska ha en moln- eller en hybridlösning. Varje modell har sina fördelar och potentiella nackdelar. I det här blogginlägget granskar vi båda modellerna utifrån sex olika parametrar, som vägledning för dig som ska jämföra ERP-system.

Molnbaserade ERP, dvs. SaaS-lösningar (Software as a Service), har fått ett rejält uppsving på senare år. Allt fler företag väljer denna abonnemangsmodell där leverantören tar ansvar för mjukvara, hårdvara, uppgraderingar och support.

Samtidigt föredrar andra företag en hybrid-lösning. Då köper de ERP-licenser och kör systemet som en Infrastructure as a Service (IaaS) eller Product as a Service (PaaS)-lösning, i kombination med olika serviceavtal.

Vilken modell som är det bästa valet beror på ditt företags unika behov.

En 6-punktsjämförelse av ERP-lösningar

Moln- och hybridmodellerna skiljer sig åt vad gäller flexibilitet, kontroll och kostnadsstruktur. Dessa kan i sin tur delas upp i sex nyckelområden, vart och ett viktigt att utvärdera för att hitta en lösning som matchar era krav.

1. Utrullningsalternativ och prestanda

 • IaaS: IaaS tillhandahåller en molninfrastruktur där användare kan distribuera sina egna operativsystem och applikationer. Det ger stor flexibilitet och kontroll över infrastrukturen, men prestandan kan variera beroende på den valda VM-konfigurationen och nätverksanslutningen.
 • PaaS: PaaS-plattformar erbjuder en färdigutvecklad miljö för att köra applikationer, inklusive en plattformsoberoende kodkörningsmotor. Prestandan är oftast konsekvent och optimerad för att köra applikationer snabbt och effektivt.
 • SaaS: SaaS-tjänster är webbaserade och kräver ingen utrullning från användarens sida. Prestandan beror på leverantörens infrastruktur och nätverkskapacitet.
 • On-premises: On-premises-lösningar körs på användarens egna servrar och nätverk. Prestandan kan optimeras efter behov, men kräver även att organisationen har rätt tekniska resurser och expertis.

2. Skalbarhet i licenser

 • IaaS: I IaaS-modellen betalar användare för infrastrukturresurser som virtuella maskiner, lagring och nätverk. Skalbarheten beror på användarens budget och behov av att köpa ytterligare resurser.
 • PaaS: PaaS-plattformar erbjuder ofta en enklare prissättningsmodell baserad på användningsnivåer eller resurser som CPU och minne. Det kan vara mer flexibelt och skalbart än IaaS beroende på leverantören.
 • SaaS: SaaS-tjänster debiteras oftast per användare eller månad, och skalbarheten är vanligtvis beroende av den valda prenumerationsnivån.
 • On-premises: On-premises-lösningar kräver engångskostnader för hårdvara och programvara samt underhållskostnader. Skalbarhet är begränsad till de resurser som organisationen har på plats.

3. Supportnivåer

 • IaaS: Supportnivån varierar beroende på molntjänstleverantören och avtalet. Användare kan ofta få grundläggande teknisk support, men underhåll av operativsystem och applikationer ligger vanligtvis hos användaren.
 • PaaS: PaaS-leverantörer erbjuder vanligtvis support för plattformen, inklusive drift och underhåll av den underliggande infrastrukturen. Användare ansvarar fortfarande för att utveckla och underhålla sina egna applikationer.
 • SaaS: SaaS-leverantörer erbjuder vanligtvis omfattande support, inklusive infrastruktur, applikationer och användarsupport.
 • On-premises: Supportnivån beror på organisationens interna resurser och avtal med programvaruleverantörer. Det kräver vanligtvis mer intern hantering.

4. Kontroll över uppgraderingar

 • IaaS: Användare har full kontroll över operativsystem och applikationsuppgraderingar på sina virtuella maskiner.
 • PaaS: PaaS-leverantörer hanterar oftast operativsystem- och plattformsuppgraderingar. Användare behöver fokusera på att uppgradera sina applikationer.
 • SaaS: SaaS-leverantörer ansvarar för alla uppgraderingar av både infrastrukturen och applikationerna. Användare har minimal kontroll över dessa.
 • On-premises: Användare har fullständig kontroll över när och hur de utför uppgraderingar av både hårdvara och programvara.

5. Möjligheter att anpassa

 • IaaS: I IaaS-modellen kan användare anpassa sina virtuella maskiner och applikationer i stor utsträckning, inklusive val av operativsystem och konfigurationer.
 • PaaS: PaaS-plattformar erbjuder viss anpassning inom ramen för den tillhandahållna utvecklingsmiljön, men de kan vara mindre flexibla än IaaS när det gäller infrastrukturkonfiguration.
 • SaaS: SaaS-tjänster är vanligtvis mindre anpassningsbara och följer leverantörens standardkonfigurationer och funktioner.
 • On-premises: On-premises-lösningar ger maximal anpassning, eftersom organisationen har full kontroll över infrastrukturen och programvaran.

6. Total ägandekostnad

 • IaaS: Total ägandekostnad inkluderar kostnader för infrastrukturresurser, underhåll, support och arbetskraft för att hantera och administrera VM och applikationer.
 • PaaS: Total ägandekostnad inkluderar kostnader för plattformsprenumerationer, utveckling av applikationer och eventuell anpassning, samt support och underhåll.
 • SaaS: Total ägandekostnad inkluderar kostnader för prenumerationsavgifter, uppgraderingar, eventuell anpassning och support. Det kan vara mer förutsägbart eftersom det vanligtvis finns fast prissättning.
 • On-premises: Total ägandekostnad inkluderar kostnader för hårdvara, programvara, underhåll, support och arbetskraft för att hantera alla aspekter av infrastrukturen och applikationerna.

Vilken ERP-modell är rätt för ditt företag?

Behoven hos ditt företag, vad gäller flexibilitet, kontroll, komplexitet och kostnad är det som avgör vilken typ av ERP-lösning som är mest fördelaktigt. Genom att objektivt överväga områdena ovan kan du fatta ett välgrundat beslut som överensstämmer med verksamhetens krav och framtida tillväxtplaner.

Inom Oracle-portföljen finns populära ERP-lösningar som uppfyller olika affärsbehov. Oracle NetSuite är just nu ett av de snabbast växande molnbaserade ERP-systemen på marknaden. Oracle JD Edwards EnterpriseOne är ett robust och mycket anpassningsbart ERP-system som kan köras i molnet, on-prem eller som hybrid. Det är populärt bland företag med komplexa affärsprocesser som verkar på högt konkurrensutsatta marknader.

Vi på xperitus hjälper våra kunder med systemfrågor men också i hög grad med deras process- och verksamhetsutveckling. Dessutom bistår vi företag som ska välja ERP-system. Har du frågor om affärssystem så kan vi hjälpa dig, välkommen till xperitus!