Skip to content

Vad är affärssystem och varför man behöver ett

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
Vad är affärssystem och varför man behöver ett

Ett affärssystem eller ERP-system (Enterprise Resource Planning) är en programvarusvit som integrerar och automatiserar verksamhetsprocesser, som till exempel ekonomi, personalresurser, inköp, lagerhantering och hantering av leveranskedjor, i ett enda enhetligt system. Målet med ett ERP-system är att optimera verksamheten, förbättra effektiviteten, minska kostnaderna och tillhandahålla korrekt information i realtid för bättre beslutsfattande.

ERP-system består vanligtvis av en databas som lagrar all relevant företagsdata samt olika moduler eller applikationer som hanterar olika affärsfunktioner. Användare kan komma åt systemet via ett webbaserad gränssnitt eller klientapplikation för att utföra uppgifter som att skapa fakturor, hantera lagernivåer eller spåra arbetstid och närvaro för anställda.

Numera används ERP-system av företag i alla storlekar, från små och medelstora företag till stora multinationella bolag, och anpassas vanligtvis för att möta varje organisations specifika behov.

 

Sju fördelar med ett affärssystem

  1. Förbättrad effektivitet: Ett ERP-system eliminerar behovet av separata system för att hantera olika affärsprocesser. Det hjälper till att optimera verksamheten och förbättra den övergripande effektiviteten.
  2. Ökad produktivitet: ERP-system automatiserar många rutinuppgifter, såsom dataregistrering och rapportgenerering, vilket frigör anställda att fokusera på mer värdeskapande arbetsuppgifter.
  3. Bättre beslutsfattande: ERP-system ger realtidsåtkomst till data, vilket möjliggör att chefer kan fatta informerade beslut baserade på korrekt och aktuell information.
  4. Förbättrad samarbete: ERP-system främjar samarbete genom att tillhandahålla en central databas som kan nås av anställda i olika avdelningar och platser.
  5. Bättre kundtjänst: ERP-system möjliggör bättre hantering av kundinteraktioner, såsom försäljningsorder och supportärenden, vilket leder till ökad kundnöjdhet.
  6. Minskade kostnader: Ett ERP-system kan hjälpa företag att minska kostnaderna genom att eliminera dubbelarbete, minska lager och optimera affärsprocesser.
  7. Skalbarhet: ERP-system kan växa i takt med företagets tillväxt och ge en stabil grund för långsiktig tillväxt och framgång.

Vanliga utlösare för att implementera eller ändra ett ERP-system

Det finns olika skäl till varför företag väljer att implementera eller uppgradera sitt affärssystem. Här är vanliga utlösare:

  1. Tillväxt: När ett företag växer ökar komplexiteten i dess affärsprocesser, och datavolymen ökar. Ett ERP-system kan hjälpa organisationer att hantera denna komplexitet och ge realtidsinsyn i affärsverksamheten.
  2. Föråldrade äldre system: Äldre system kan vara föråldrade, svåra att underhålla och kanske inte uppfyller de aktuella affärsbehoven. Ett ERP-system kan hjälpa till att modernisera dessa system och erbjuda en mer integrerad och effektiv lösning.
  3. Företagsförvärv och sammanslagningar: När två eller fler företag sammangår eller förvärvar varandra kan de ha olika affärssystem. Ett ERP-system kan hjälpa till att standardisera processer och integrera data från olika system.
  4. Nya krav på efterlevnad: Ändringar i lagkrav eller efterlevnadskrav kan kräva att organisationer implementerar nya processer eller system. Ett ERP-system kan hjälpa organisationer att följa dessa krav och erbjuda nödvändiga rapporteringsfunktioner.
  5. Utmaningar med insikter: När olika avdelningar i en organisation använder olika programvarusystem kan data bli isolerad, vilket gör det svårt att få åtkomst till och analysera. Ett ERP-system kan hjälpa till att bryta ner dessa barriärer och erbjuda en enhetlig vy av data.
  6. Konkurrenstryck: Om konkurrenter har bättre system och processer får de en konkurrensfördel. Organisationer kan behöva implementera ett ERP-system för att förbättra effektiviteten, minska kostnaderna eller öka kundnöjdheten för att förbli konkurrenskraftiga.

Att välja ett ERP-system

Det finns många olika typer av ERP-system. Vilket som är bäst beror i hög grad på ditt företags mål och affärsbehov. Faktorer att beakta är till exempel krav på flexibilitet och kontroll.

En viktig fråga att börja med är om du bör välja en molnbaserad (Cloud) eller en hybridlösning. I den här bloggposten beskriver vi fördelar och nackdelar med de olika alternativen: En 6-punktsjämförelse av ERP-lösningar: Moln eller Hybrid.
 

 

Vi på xperitus är Oracle Partner har gjort åtskilliga implementeringar av NetSuite och JD Edwards EnterpriseOne. Vi hjälper våra kunder med systemfrågor men också i hög grad med deras process- och verksamhetsutveckling. Dessutom bistår vi företag som ska välja ERP-system. Har du frågor om NetSuite och/eller JD Edwards så kan vi hjälpa dig - kontakta oss idag!