Skip to content

Så väljer du det bästa affärssystemet för din verksamhet

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
Så väljer du det bästa affärssystemet för din verksamhet

Ett affärssystem, även kallat ERP-system (Enterprise Resource Planning), kan vara avgörande för att skapa en integrerad och effektiv verksamhet. Genom att integrera olika funktioner inom företaget, säkerställer affärssystemet att processer och beslutsfattande baseras på korrekt och uppdaterad information. I det här blogginlägget ger vi några tips vid val av affärssystem.

 

Att välja rätt affärssystem

Valet av affärssystem är inte bara en teknisk fråga, utan det är i högsta grad ett strategiskt beslut som kan forma ditt företags framtid. Med rätt affärssystem kan du automatisera processer, öka effektiviteten och stärka din marknadsposition. Men hur väljer du rätt system? Här är några nyckelfaktorer att överväga:

 

Förstå ditt företags behov och mål

Varje företag är unikt, och det är viktigt att förstå dina specifika behov. Är du i behov av att förbättra finansiella processer, hantera kundrelationer, eller effektivisera lagerhantering? Skapa en lista över vad du behöver idag och vad du kan tänkas behöva i framtiden.

 

Användarvänlighet är A och O

Ett system som är enkelt att använda ökar anställdas effektivitet och minskar tiden för inlärning. Boka en demonstration för att få en känsla av systemets användarvänlighet.

 

Integration: nyckeln till enkelhet

Ett system som smidigt kan integreras med befintliga system och applikationer är avgörande för en sömlös övergång.

 

Molnbaserat eller lokalt – vilken typ passar ditt företag?

Molnbaserade system erbjuder flexibilitet och åtkomst från olika platser, medan lokala system kan ge en känsla av större kontroll. Välj det som passar din verksamhetsmodell bäst.

 

Skalbart och framtidssäkrat

Välj ett system som kan växa och anpassas efter ditt företags förändrade behov. Detta är särskilt viktigt för företag som planerar expansion.

 

Säkerhet i fokus

Eftersom affärssystem innehåller känslig information, är det viktigt att välja ett system som uppfyller höga säkerhetsstandarder.

 

Support och uppgraderingar

Ett system med pålitlig support och regelbundna uppgraderingar är avgörande för att hålla företaget uppdaterat med de senaste funktionerna och säkerhetsuppdateringarna.

 

Kostnadseffektivitet

Analysera totalkostnaderna och se upp för dolda avgifter. Ett kostnadseffektivt system kan göra en stor skillnad för din budget.

 

Flexibilitet och anpassningsmöjligheter

Ett system som kan anpassas efter ditt företags unika behov är värdefullt. Säkerställ att systemet erbjuder den flexibilitet du behöver.

 

Kundrecensioner och referenser

Ta del av andra företags erfarenheter med systemet. Det kan ge värdefull insikt och hjälpa dig att fatta ett informerat beslut.

 

9 frågor att ställa till ERP-leverantörerna

När du väljer affärssystem bör du ställa följande frågor till leverantörerna:

 1. Systemkostnader: Hur prissätts produkten både nu och i framtiden? Hur hanteras uppgraderingar och buggfixar?
 2. Implementering: Vad är den förväntade kostnaden för implementeringen och hur kan denna kostnad öka?
 3. Konfigurerbarhet: Är systemet tillräckligt flexibelt för att stödja våra specifika behov och processer?
 4. Användarvänlighet: Hur lätt är systemet att lära sig och använda?
 5. Tidsram: Hur lång tid tar implementeringen och påverkar den vår dagliga verksamhet?
 6. Projektledning: Hjälper leverantören till att definiera relevanta målsättningar och resultatmått för vår verksamhet?
 7. Uppgraderingar: Hur hanteras leverans och kostnader för nya funktioner?
 8. Dataöverföring: Hur sker flytten av data från gamla system till det nya affärssystemet?
 9. Skalbarhet: Vilka tilläggsmoduler erbjuds och hur enkelt är det att lägga till ny funktionalitet?

 

Viktiga aspekter

Ett affärssystems styrka ligger i dess förmåga att integrera olika affärsprocesser och datakällor i en enhetlig plattform.

En viktig aspekt vid val av affärssystem är skalbarheten. Det betyder att man kan anpassa systemet efter behov. Genom att tillföra nya funktioner och utöka kapaciteten kan systemet hantera framtida tillväxt och utmaningar.

Varje företag har sina unika behov när det gäller vilka ERP-moduler som ska användas och anpassningen av dessa moduler efter företagets specifika affärsprocesser är avgörande. Därför är det viktigt att välja en ERP-leverantör som både kan hantera standardfunktionalitet och skräddarsy lösningar.

 

Vilka moduler behöver du?

Ett affärssystem erbjuder olika "moduler", och varje modul fokuserar på en specifik affärsprocess eller avdelning, till exempel ekonomi, inköp eller lagerhantering. Dessa moduler är sammankopplade och delar information med varandra genom en central databas. Detta säkerställer att informationen som används i hela organisationen är både konsekvent och korrekt.
 
Genom att samla in data i realtid från de olika processerna eller avdelningarna, ger affärssystemet en tydlig överblick över verksamheten. Detta gör det lättare för företagsledningen att fatta välgrundade beslut och förbättra verksamhetens effektivitet. Dessutom ger det anställda tillgång till viktig information som behövs för att förbättra sitt arbete, planera för framtiden och samarbeta effektivare mellan olika avdelningar.
 
Några vanliga moduler inkluderar bland annat:
 • Ekonomi (bokföring, kund- och leverantörsreskontra, etc)
 • Rapportering
 • Inköp
 • Tillverkning
 • Material- och produktionsplanering (MRP)
 • Warehouse Management (WMS)
 • Lager och logistik
 • Supply Chain Management (SCM)
 • Project Management (PSA)
 • Kvalitetskontroll (QMS)
 • Orderhantering
 • Customer Relationship Management (CRM)
 • Field Service Management
Vanligtvis börjar företag med att implementera finansiella moduler i sitt ERP-system, eftersom korrekta ekonomiska uppgifter är viktiga för företagets effektivitet. Sedan kan de lägga till andra moduler som passar deras specifika verksamhetsbehov, till exempel inköp, lagerhantering, orderhantering och lagerstyrning.
 
För att ytterligare specialisera systemet och möta företagets särskilda behov och utmaningar kan moduler för exempelvis tillverkning, underhåll eller projektstyrning läggas till. Eller moduler för HRM, CRM och marknadsföringsautomation.
 
Moderna ERP-system är flexibla och kan anpassas efter varje företags unika krav och förutsättningar. Detta gör dem till ett värdefullt verktyg för företag som vill effektivisera sin verksamhet och främja tillväxt.
 

Vikten av rätt val

Ett väl valt affärssystem kan vara en game-changer för ditt företag. Det utgör en möjlighet att förenkla och förädla hur du bedriver din verksamhet. Genom att noggrant överväga olika aspekter, kan du säkerställa att ditt val inte enbart möter dina nuvarande krav, utan också stärker framtida tillväxt.

Att välja rätt affärssystem är ett mycket viktigt beslut. Ta dig tid, undersök alternativ och välj ett system som stödjer ditt företags nuvarande behov och framtida vision.

 

Vi på xperitus är Oracle Partner och hjälper våra kunder med systemfrågor men också i hög grad med deras process- och verksamhetsutveckling. Dessutom bistår vi företag som ska välja ERP-system. Har du frågor om affärssystem så kan vi hjälpa dig.