Skip to content

När ska ett affärssystem bytas och varför?

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
När ska ett affärssystem bytas och varför?

När företag växer och förändras uppstår nya behov av affärslösningar. Kanske växer behoven sakta över tid eller så ställs ni plötsligt inför nya utmaningar och inser att nuvarande lösning inte räcker till. I det här inlägget berättar vi på xperitus om några av de vanligaste anledningarna till att företag behöver byta affärssystem.

5 vanliga anledningar till att företag byter affärssystem

 • Det saknas ett enhetligt systemstöd för affärsprocesserna
  Det är inte ovanligt att olika system används för olika delar inom verksamheter. Vissa processer görs kanske dessutom helt manuellt. När system inte hänger samman och information finns på många olika ställen blir de administrativa processerna långa och omständiga.
 • Nuvarande funktioner räcker inte till
  Äldre system kan sakna möjligheten att bygga ut och expandera med de funktioner som krävs för att möta nya affärskrav, i längden kommer det påverka lönsamheten. Är det systembegränsningar som hindrar er från tillväxt är det dags att byta system.
 • Information är inte lättillgänglig
  Idag är medarbetare mer mobila än någonsin, vilket ställer krav på tillgänglighet. Oavsett om medarbetarna utför arbetet hemifrån, på kontoret eller hos kunder behöver all information finnas lättåtkomlig för att inte riskera att hämma effektiviteten.
 • Konkurrenskraften minskar
  Om ni upptäcker att konkurrenter tar klivet före med till exempel mer effektiv rapportering, snabbare logistik eller bättre kundservice finns risken att ni tappar kunder och förlorar marknadsandelar.
 • Saknar bra förutsättningar för analys
  I äldre affärssystem saknas som regel samordnade informationsflöden. Det försvårar arbetet med att få en samlad bild inför viktiga affärsbeslut och bromsar utvecklingen. Affärsintelligens, eller på engelska Business Intelligence (BI), är därför en viktigt funktion i moderna affärssystem.

Digitalisera affärsprocessen

Alla punkter här ovan kan ofta härledas till att företaget vuxit ur sin systemlösning. Men det kan också bero på att det nuvarande systemet helt enkelt är för gammalt och inte kan leva upp till dagens krav på digitalisering. Idag levereras de flesta affärssystem i molnbaserade tjänster, vilket medför tidsbesparing och kostnadsreducering vid installation, underhåll och uppgraderingar av systemet.

Funderingar kring att välja system? Läs vårt inlägg om att välja affärssystem.

Känner ni igen er i anledningarna som är beskrivna i inlägget? Tveka då inte att kontakta oss på xperitus så hjälper vi er att hitta en lösning anpassad för ert företag.

Välkommen att kontakta oss om du vill veta hur vi kan hjälpa just ert företag.