Skip to content

Innovation i fokus med JD Edwards EnterpriseOne

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
Innovation i fokus med JD Edwards EnterpriseOne

JD Edwards användare har en spännande tid framför sig med stora möjligheter att driva innovation! Tack vare Oracles kontinuerliga satsningar tänjer JDE-plattformen på gränserna för vad ett ERP-system kan erbjuda. I detta inlägg tittar vi närmare på utvecklingsresan för JD Edwards EnterpriseOne och blickar samtidigt framåt mot JDE Release 24 och hur den kan bidra till verksamhetsutveckling och tillväxt.

JD Edwards-gemenskapen blomstrar och allt fler kunder visar ett starkt intresse för den digitala plattformen. 86% av kunderna globalt har tagit steget till version 9.2 och Orchestrator har snabbt vuxit i popularitet med långt över 800 kunder med orkestreringar i produktion.

Kontinuerliga investeringar i plattformen 

I takt med att JD Edwards kundbas växer, fortsätter Oracle att satsa på plattformens utveckling. Sedan 2020 har Oracle adderat över 425 nya funktioner i över 15 releaser. 

De gångna 1,5 åren har varit särskilt betydande och den senaste produktutvecklingen har fokuserat på användarupplevelse, automatiserings- och integreringsmöjligheter samt nya moduler och funktionalitet. Andra fokusområden inkluderar prestanda, flexibilitet, förenklad administration och stöd till kundernas digitalisering.

En tillbakablick på Release 22 och 23

Release 22

I Release 22 introducerades helt ny funktionalitet för planering och Supply/Demand-applikationerna, med ett mer interaktivt och grafiskt gränssnitt. En annan förbättring var volymbaserad prissättning i inköp som säkerställer att du får rätt rabatter från dina leverantörer.

Möjligheten att använda Logic Extensions och Workflows i Orchestrator var en stor uppdatering av den digitala plattformen i Release 22. Med Logic Extensions kan du göra traditionell utveckling, men i en no/low-code-miljö. Och eftersom Orchestrator som bekant inte påverkar standardkoden, så blir anpassningarna uppgraderingssäkrade vilket kraftigt reducerar underhållskostnaderna.

I Release 22 integrerades dessutom Workflows i Orchestratorn, vilket gjorde det betydligt enklare att skapa och underhålla arbetsflöden och samtidigt bevara tidigare skapad funktionalitet.

Release 23

I linje med JD Edwards produktstrategi lägger denna version fokus på tre nyckelområden;

    • Förenklad användarupplevelse

    • Förbättrad automatisering

    • Förädlad funktionalitet

På applikationssidan vill vi lyfta fram nyheter inom visualisering och användarvänlighet; till exempel kan du använda adressbokens karta för att söka efter, granska och redigera kunder, kontor, produktionsplatser och tillgångar. E1Pages kan från Release 23 göras nästlade med stöd för drill-down till undersidor och komma djupare ner i processerna.

Nyheter i Logic Extensions tillåter nu användaren att påverka hur applikationerna ser ut och beter sig; olika situationer kan skapa olika beteenden i programmen, gjorda direkt i webbrowsern med no-code utveckling!

På automatiseringssidan levererade Oracle under sommaren ny out-of-the-box-funktionalitet för att enkelt mappa in Excel/CSV-filer till orkestreringar; en användare kan enkelt drag & drop en Excelfil med till exempel nya artikelpriser till en E1Page och låta en orkestrering processa in priserna. Eller har ni kanske inköpsförslag från externa planeringssystem i Excel? Glöm dyra integrationer, Z-filer och batchprogram!

Nytt stöd för djupare bevakning och analys av orkestreringar kom också i Release 23 där man till exempel under hyper-care efter en go-live enkelt kan särbevaka viktiga orkestreringar och logga precis allt som händer i alla ingående service requests och komponenter. Det ger bra möjligheter att både enklare och snabbare hitta problem, ta fram lösningar och spara tid och pengar på felsökning.

På systemunderhållssidan levererade Oracle i Release 23 nya funktioner för att kunna göra mer av CNS och systemadministration direkt i webbrowsern utan att behöva logga på deployment server eller utvecklingsklienter. Webb-klienten stödjer nu de flesta CNC-uppgifter, såsom att ladda ner och installera patchar och uppdateringar. Och har du kollat in Oracle Learn By Example för hur man skapar automatiska paketbyggen i Orchestratorn och webb-klienten? Efter ca 30 minuter kan du själv ha en automatisk paketbyggare på plats, redo att utföra systemadministration som traditionellt krävt dyra 3:epartsverktyg. 

Vad händer framåt?

Oracle har i dagarna presenterat innehållet i JDE Release 24. Bland några av nyheterna kan vi nämna förbättringar inom lageroptimering, priskontroller och inköpsrekommendationer. Nya stöd för mer automatiserad påverkansanalys av rättningar och ESU:er kommer också. Dessutom kommer mer stöd för Enterprise Automation – analysera och automatisera hela organisationen, inte bara enstaka processer. Och ingen produktrelease under 2023 skulle vara komplett om inte AI nämndes… Håll utkik efter nästa blogginlägg där vi i detalj presenterar nyheterna!

Bloggpost Enterprise Automation

Sammanfattning

JD Edwards har utvecklats från ett standard ERP-system till en avancerad digital plattform. Den funktionalitet som nu finns skulle ha varit otänkbar i vilket ERP-system som helst för bara några år sedan. Nu kan du välja att göra allting i JD Edwards eller kombinera med molnbaserade applikationer. Du har också möjligheten att köra systemet lokalt på egna servrar eller på Oracle Clouds infrastruktur.

Avslutningsvis 

Den kontinuerliga utvecklingen av JD Edwards gör det allt enklare för användare att utveckla och optimera sina affärsprocesser. 

Nya funktioner kan idag integreras mycket snabbare än tidigare; vad som förr kunde ta månader eller år kan numera genomföras på dagar. Detta gör att värdet av uppdateringar kan realiseras mycket snabbare och ger nya möjligheter till innovation!