Skip to content

Är framtidens ekonomiarbete automatiserat?

No quod sanctus instructior ius, et intellegam interesset duo. Vix cu nibh gubergren dissentias. His velit veniam habemus ne. No doctus neglegentur vituperatoribus est, qui ad ipsum oratio. Ei duo dicant facilisi, qui at harum democritum consetetur.
Är framtidens ekonomiarbete automatiserat?

Idag är en modern och automatiserad ekonomiavdelning en avgörande konkurrensfaktor.  Automatiserade ekonomisystem förenklar arbetet och samlar viktig data - därför borde automationsteknik vara en självklar punkt i prioriteringslistan för alla framåtsträvande företag. Genom den tidsbesparing som tekniken leder till kan ekonomiavdelningen fokusera sin tid på att analysera datan och utgöra grunden för bättre strategiska beslut i företaget.

Vilka processer kan automatiseras?

Att optimera ekonomiavdelningens processer innebär inte enbart att digitalisera – det handlar även om att förändra invanda rutiner och arbetssätt för att lösa de utmaningar som finns. Utan rätt digitalt stöd är det dock lätt att ekonomiavdelningens tid går till manuell dokumenthantering och extra kvalitetskontroller - ofta individberoende. Det är framförallt när det gäller processer med stora volymer och med en hög grad av manuell hantering som automatisering kan spara som mest tid - och samtidigt kvalitetssäkra arbetet.

Det kan exempelvis vara:

  • Moment som utförs personbaserat och som riskerar att stanna upp om personen är borta
  • Uppgifter som genererar administrativa fel som ofta måste korrigeras
  • Uppgifter som behöver registreras på flera olika ställen i organisationen
  • Standardrutiner som utförs med ett jämnt intervall

Smart ekonomisystem för ökad kvalitet och effektivitet

När arbetsmoment kan skötas helt automatiserat kan ekonomiavdelningens resurser användas på ett mer effektivt sätt. Vanliga anledningar till att företag väljer att automatisera sina processer är exempelvis en ökad produktivitet när tid frigörs. Kvaliteten ökar när felmarginaler i den manuella hanteringen minskar och ekonomiavdelningens vardag får en högre kvalitet när repetitiva arbetsuppgifter kan skötas per automatik.

Ekonomens framtida nyckelroll

En vanlig missuppfattning kring att automatisera ekonomiavdelningens processer är att personalens betydelse skulle minska - så är det inte. Tvärtom så blir ekonomen en väldigt viktig länk till all den data som finns i systemet och är därmed en värdeskapande nyckelspelare för företaget. Att följa upp och analysera siffror för att få en helhetsbild är fortfarande ekonomens kärnkompetens - men utan att först behöva lägga tid på att leta fram underlag. Det gör ekonomiavdelningen till en proaktiv och strategisk partner som arbetar närmare verksamheten.

Vi på xperitus är experter på affärssystem från JD Edwards EnterpriseOne och Netsuite  som stödjer hela er verksamhet från lagerhantering till ekonomisystem. Välkommen att kontakta oss för att veta mer och hur vi kan hjälpa just ert företag.