Nyheter

Vad är affärssystem och varför man behöver ett

Skriven av Pia Weinz Karlsson | Jan 12, 2024 2:53:59 PM

Ett affärssystem eller ERP-system (Enterprise Resource Planning) är en programvarusvit som integrerar och automatiserar verksamhetsprocesser, som till exempel ekonomi, personalresurser, inköp, lagerhantering och hantering av leveranskedjor, i ett enda enhetligt system. Målet med ett ERP-system är att optimera verksamheten, förbättra effektiviteten, minska kostnaderna och tillhandahålla korrekt information i realtid för bättre beslutsfattande.

ERP-system består vanligtvis av en databas som lagrar all relevant företagsdata samt olika moduler eller applikationer som hanterar olika affärsfunktioner. Användare kan komma åt systemet via ett webbaserad gränssnitt eller klientapplikation för att utföra uppgifter som att skapa fakturor, hantera lagernivåer eller spåra arbetstid och närvaro för anställda.

Numera används ERP-system av företag i alla storlekar, från små och medelstora företag till stora multinationella bolag, och anpassas vanligtvis för att möta varje organisations specifika behov.

 

Sju fördelar med ett affärssystem

  1. Förbättrad effektivitet: Ett ERP-system eliminerar behovet av separata system för att hantera olika affärsprocesser. Det hjälper till att optimera verksamheten och förbättra den övergripande effektiviteten.
  2. Ökad produktivitet: ERP-system automatiserar många rutinuppgifter, såsom dataregistrering och rapportgenerering, vilket frigör anställda att fokusera på mer värdeskapande arbetsuppgifter.
  3. Bättre beslutsfattande: ERP-system ger realtidsåtkomst till data, vilket möjliggör att chefer kan fatta informerade beslut baserade på korrekt och aktuell information.
  4. Förbättrad samarbete: ERP-system främjar samarbete genom att tillhandahålla en central databas som kan nås av anställda i olika avdelningar och platser.
  5. Bättre kundtjänst: ERP-system möjliggör bättre hantering av kundinteraktioner, såsom försäljningsorder och supportärenden, vilket leder till ökad kundnöjdhet.
  6. Minskade kostnader: Ett ERP-system kan hjälpa företag att minska kostnaderna genom att eliminera dubbelarbete, minska lager och optimera affärsprocesser.
  7. Skalbarhet: ERP-system kan växa i takt med företagets tillväxt och ge en stabil grund för långsiktig tillväxt och framgång.

Vanliga anledningar till att implementera eller ändra ett ERP-system

Det finns olika skäl till varför företag väljer att implementera eller uppgradera sitt affärssystem. Här är vanliga anledningar:

  1. Tillväxt: När ett företag växer ökar komplexiteten i dess affärsprocesser, och datavolymen ökar. Ett ERP-system kan hjälpa organisationer att hantera denna komplexitet och ge realtidsinsyn i affärsverksamheten.
  2. Föråldrade äldre system: Äldre system kan vara föråldrade, svåra att underhålla och kanske inte uppfyller de aktuella affärsbehoven. Ett ERP-system kan hjälpa till att modernisera dessa system och erbjuda en mer integrerad och effektiv lösning.
  3. Företagsförvärv och sammanslagningar: När två eller fler företag sammangår eller förvärvar varandra kan de ha olika affärssystem. Ett ERP-system kan hjälpa till att standardisera processer och integrera data från olika system.
  4. Nya krav på efterlevnad: Ändringar i lagkrav eller efterlevnadskrav kan kräva att organisationer implementerar nya processer eller system. Ett ERP-system kan hjälpa organisationer att följa dessa krav och erbjuda nödvändiga rapporteringsfunktioner.
  5. Utmaningar med insikter: När olika avdelningar i en organisation använder olika programvarusystem kan data bli isolerad, vilket gör det svårt att få åtkomst till och analysera. Ett ERP-system kan hjälpa till att bryta ner dessa barriärer och erbjuda en enhetlig vy av data.
  6. Konkurrenstryck: Om konkurrenter har bättre system och processer får de en konkurrensfördel. Organisationer kan behöva implementera ett ERP-system för att förbättra effektiviteten, minska kostnaderna eller öka kundnöjdheten för att förbli konkurrenskraftiga.

Att välja ett ERP-system

Det finns många olika typer av ERP-system. Vilket som är bäst beror i hög grad på ditt företags mål och affärsbehov. Faktorer att beakta är till exempel krav på flexibilitet och kontroll.

En viktig fråga att börja med är om du bör välja en molnbaserad (Cloud) eller en hybridlösning. I den här bloggposten beskriver vi fördelar och nackdelar med de olika alternativen: En 6-punktsjämförelse av ERP-lösningar: Moln eller Hybrid.
 
 

Vilket är det bästa affärssystemet?

Att välja det bästa affärssystemet beror på företagets specifika behov och krav. För att hitta rätt affärssystem är det viktigt att utvärdera vilka funktioner och verktyg som är mest relevanta för verksamheten. Molnbaserade system som Oracle NetSuite erbjuder fördelar som enkel åtkomst, lägre initiala kostnader och automatisk uppdatering, vilket kan vara avgörande för många företag. Å andra sidan kan hybridlösningar som JD Edwards EnterpriseOne vara lämpligare för företag som behöver mer kontroll och flexibilitet i sina affärsprocesser.

 

Är ERP och affärssystem samma sak?

Ja, ERP och affärssystem är i princip samma sak. ERP är en akronym för Enterprise Resource Planning och hänvisar till integrerade system som hanterar och automatiserar affärsprocesserna inom en organisation. Affärssystem är den svenska termen för samma koncept. Båda begreppen beskriver system som hjälper företag att effektivisera sina verksamheter genom att centralisera data och processer i ett enda system.

 

Affärssystem – vad är det och vilka finns?

Affärssystem är verktyg som hjälper företag att hantera och automatisera sina affärsprocesser. De består av olika moduler som kan inkludera ekonomisystem, CRM, fakturering, orderhantering, lagerhantering och projektledning. Vanliga affärssystem inkluderar Oracle NetSuite och JD Edwards. Dessa system kan integreras med företagets befintliga processer och erbjuda lösningar som förbättrar effektivitet och beslutsfattande.

 

Fördelar med att välja ett modernt affärssystem

Att implementera ett modernt affärssystem har många fördelar för företag. Ett modernt system stödjer integrationer mellan olika affärsprocesser, vilket leder till förbättrad effektivitet och produktivitet. Automatisering av rutinarbeten minskar risken för fel och frigör tid för medarbetare att fokusera på mer strategiska uppgifter. Ett komplett affärssystem erbjuder också verktyg för analys och rapportering, vilket underlättar för företagsledningen att fatta välgrundade beslut baserade på realtidsdata.

 

Effektivisera verksamheten med ett integrerat affärssystem

Ett integrerat affärssystem kan drastiskt effektivisera företagets verksamhet genom att samla alla affärsprocesser i en enda plattform. Detta minskar dubbelarbete och förbättrar dataintegriteten. Affärssystemet kan automatisera uppgifter som fakturering, orderhantering och redovisning, vilket sparar tid och minskar risken för fel. Genom att ha en centraliserad databas kan företag få en enhetlig vy över hela verksamheten, vilket underlättar analys och strategisk planering.

 

Välj rätt affärssystem för företagets behov

Att välja rätt affärssystem är avgörande för företagets framgång. Det är viktigt att noggrant utvärdera företagets behov och mål innan man bestämmer sig för ett system. Faktorer som branschspecifika krav, storlek på företaget och budget bör beaktas. Ett affärssystem som kan skalas upp och anpassas efter verksamhetens växande behov är ofta att föredra. Support och användarvänlighet är också viktiga aspekter att överväga, för att säkerställa att implementeringen blir framgångsrik och att medarbetarna kan använda systemet effektivt.

 

Implementering och support av affärssystem

En framgångsrik implementering av ett affärssystem kräver noggrann planering och stöd från erfarna leverantörer. Implementeringsprocessen inkluderar att konfigurera systemet enligt företagets specifika behov, utbilda medarbetare och säkerställa att alla affärsprocesser integreras smidigt. Efter implementeringen är det viktigt att ha tillgång till pålitlig support för att hantera eventuella problem och uppdateringar. En bra leverantör erbjuder kontinuerlig support och hjälper företag att optimera sitt system för att möta förändrade affärsbehov.

 

Användning av affärssystem för småföretag

Affärssystem är inte bara för stora företag; även småföretag kan dra nytta av dem. Ett väl valt affärssystem kan hjälpa småföretag att effektivisera sina processer, minska administrativa bördor och förbättra kundhanteringen. Genom att automatisera uppgifter som fakturering och redovisning kan småföretag spara tid och resurser, vilket gör att de kan fokusera på tillväxt och utveckling. Molnbaserade affärssystem är särskilt fördelaktiga för småföretag eftersom de erbjuder flexibilitet, enkel skalbarhet och lägre initiala kostnader.

 

Integrationer och automatisering i affärssystem

Integrationer och automatisering är centrala delar av moderna affärssystem. Genom att integrera olika affärsprocesser och system kan företag skapa en mer sammanhängande och effektiv verksamhet. Automatisering av uppgifter som orderhantering, fakturering och rapportering minskar risken för mänskliga fel och ökar produktiviteten. Ett affärssystem med starka integrations- och automatiseringsfunktioner kan också förbättra kundupplevelsen genom snabbare och mer pålitlig service.

 

Framtiden för affärssystem

Framtiden för affärssystem ser ljus ut med kontinuerlig teknologisk utveckling och ökande anpassningsmöjligheter. Artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) integreras alltmer i affärssystem för att erbjuda smartare och mer prediktiva analyser. Dessa teknologier kan hjälpa företag att fatta ännu bättre beslut baserat på data och trender. Dessutom kommer molnbaserade lösningar fortsätta att dominera marknaden på grund av deras flexibilitet, säkerhet och kostnadseffektivitet.

 

Slutligen

Att välja och implementera ett affärssystem är en strategisk investering som kan ha stor inverkan på företagets effektivitet och framgång. Genom att noggrant utvärdera företagets behov och välja rätt system kan företag skapa en solid grund för tillväxt och förbättrad affärsverksamhet. Med stöd från erfarna leverantörer och en stark implementeringsplan kan företag dra full nytta av de många fördelar som ett modernt affärssystem erbjuder.

 

 

Vi på xperitus är Oracle Partner har gjort åtskilliga implementeringar av NetSuite och JD Edwards. Vi hjälper våra kunder med systemfrågor men också i hög grad med deras process- och verksamhetsutveckling. Dessutom bistår vi företag som ska välja ERP-system. Har du frågor om NetSuite och/eller JD Edwards så kan vi hjälpa dig - kontakta oss idag genom att fylla i formuläret nedan.